Puheenjohtajan kynästä- Rusetti New Yorkiin!

Säätytalo on minulle erityisen tärkeä. Vietettiinhän siellä vuonna 2013 Vammaisjärjestöjen naisverkoston 10 vuotisjuhlat ja julkistettiin samalla Uskalla olla- opas https://www.julkari.fi/handle/10024/110395 Rakas paikka senkin vuoksi, että suuren naisihanteeni Hella Wuolijoen luoma Niskavuoren Loviisa tanssasi Keisarin baaleissa silloisessa Säätyjen talossa.

Kuukausi sitten olin palkkatyön puitteissa Säätytalossa seminaarissa. Seminaariohjelmassa tuli väliaika. Teekupposen lomassa minulta kysyttiin, että olenkos minä sieltä Rusetista. Sydämessä läikähti lämpimästi, ihan kuin olisin tuntenut Hellan ja Loviisan läsnäolon. – Olenhan minä, vastasin. Haluaisiko Rusetti osallistua tähän?  https://www.unwomen.org/en/csw/csw64-2020

Kyse on YK:n Naisten asemaa käsittelevän toimikunnan kokouksesta. Toimikunta on perustettu vuonna 1946. Tämän vuoden teemana on Peking 95- sopimus https://um.fi/julkaisut/-/asset_publisher/TVOLgBmLyZvu/content/pekingin-julistus-ja-toimintaohjelma?curAsset=0&stId=47307 Suomen omana teemana on intersektionaalinen tasa-arvotyö. Intersektionaalinen tarkoittaa, että sukupuoli ei näyttäydy ainoana syrjinnän kohteena, vaan ihmisiä syrjitään hyvin moninaisin tavoin muun muassa uskonnon, iän, yhteiskuntaluokan, rodun tai etnisyyden sekä sukupuolisen suuntautumisen perusteella.

–Totta kai halutaan osallistua, vastasin kysyjälle, mutta varoja meillä ei ole. Luvattiin järjestää. Nyt sitten istun tässä koneen ääressä viisumin ja matkalipun ja hotellivarauksen kera, kirjoittamassa kaikille ihaNaisille rusettilaisille, kuinka suunnistan ensi kuussa New Yorkiin osallistuakseni muutamaksi päiväksi tapahtumaan.

Tiistaina 10.3. pidettävä side event eli seminaarin sivutapahtuma, on matkan kokokohta.  Sen nimi on “No Gender Equality Without Intersectionality! – WOMEN WITH DISABILITIES: INTERSECTIONAL APPROACH FOR ELIMINATING VIOLENCE AND DISCRIMINATION”.  Vapaasti suomennettu nimi tarkoittaa, että sukupuolten tasa-arvoa ei saavuteta ilman intersektionaalista näkökulmaa ja vammaisten naisen kohtaamaa syrjintää ja väkivaltaa tulee lähestyä nimenomaan em. näkökulmasta. Tapahtuman järjestävät Suomen Ulkoministeriö, UN women ja Maailman pankki. Minulla pitäisi olla siellä 6 minuutin lattiapuheenvuorokin.

Rusetti lähdössä maailman kartalle – pitäkää siis peukkuja!

PS: Matkakertomus kuvineen tulee vasta matkan jälkeen. Jotain tulee, toivottavasti, Rusetin facebookiin, josta kuulumisia siirtyy Maija Karhusen ja Tuula Paasivirran toimesta instaan ja twitteriin.

Tämä matka peruuntui 2.3.2020 Koronaviruksen vuoksi.