Joulukirje 2021 puheenjohtajan kynästä

Hyvä Rusettilainen
Vuosi on taas kulunut. Miten se menikään hujauksessa, vaikka korona on kurittanut meitä jo toista vuotta. Rajoitukset, maskit ja etäisyydet ovat olleet arkipäivää. Tämä kaikki on voinut lisätä pelkoa sairastumisesta, yksinäisyyttä ja ahdistusta. Liikuntaharrastukset ja fysioterapiatkin olivat aluksi tauolla eikä rokotusjärjestyskään toiminut vaikkapa avustajien kohdalla.
Tuleen ei voi jäädä kuitenkaan makaamaan, vaan on katsottava eteenpäin. Kyllä tämä virus jossain kohtaa voitetaan.
Haluan kiittää Sinua siitä, että olet Rusetin jäsen. Monet seuraavat Facebook, Instagramia ja Twitteriä, toiset osallistuvat aktiivisesti myös toimintaamme ja monet kannattavat yhdistystämme jäsenyyden kautta. Kaikki tämä on kullan arvoista ja kaikki tuki tulee tarpeeseen. Se antaa lisäpotkua suunnitteluun ja toiminnan toteutukseen. Tiedämme hallituksessa, että meitä tuetaan. Kiitos!
Monet miehet kentällä kyseenalaistavat toimintaamme tai ovat sitä mieltä, ettei koko Rusettia tarvita. Tästä huolimatta Rusetista on tullut arvostettu, näkyvä ja sitä kuullaan. Eipä olisi uskonut tätä viisi vuotta sitten, kun perustimme yhdistyksen.
Tänä vuonna olemme selvitelleet vammaisen naisen euroa ja tehneet aloitteen Invalidiliiton liittovaltuustolle yhdessä muiden yhdistysten kanssa osaavasta ja monipuolisesta hallituksesta Liitolle. Olemme mm. olleet kuultavana vammaispalvelulain ja kehitysvammalain yhteensovittamisesta ilmaisten vammaisen naisen näkökulman asiasta. Otimme kantaa myös yhdenvertaisuusvaltuutetun raportoijan tehtävään. Rusetti ei kuitenkaan ota kantaa niihin asioihin, joita muut vammaisjärjestöt hoitavat perustyönään.
Tänä vuonna on työstetty opasta Neuvoja ja vinkkejä vammaisille naisille. Opas ilmestyy sivuillemme alkuvuodesta. Yhdistys asetti oman ehdokkaansa Invalidiliiton liittovaaleihin. Nyt tiedämme, että ehdokkaamme Anna-Stina Lindén pääsi valtuustoon. Onnea Anna-Stina, webmasterimme! En asettunut enää ehdolle Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitukseen, vaan pidin tärkeämpänä antaa tilaa nuoremmille. Rusetin ehdokas Jaana Tiiri oli ääniharava ja edustaa nyt vammaisia naisia Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksessa. Keskusliiton jäsenyhdistyksiin kuuluu peräti 400 000 naista. Onnea Jaana!
Rusetilla on laaja yhteistyöverkosto. Naisjärjestöjen Keskusliiton ja Invalidiliiton kanssa yhteistyö on ollut yhä perinteisen vilkasta. Tunne Rintasi ry vieraili kahdesti Nettitreffeillämme ja nyt on yhteistyö alkamassa Naisten kartanon kanssa. Rusetilla on valtakunnallinen vammaisten tyttöjen ja naisten VEERA-hanke, jonka ohjausryhmään kuuluvat edustajat Amnesty Internationalista, Aspasta, ESPINistä, Kuntaliitosta, Suomen Polioliitosta, Transfeminiinit ry:stä ja Uudenmaan CP-yhdistyksestä. Valtavaa osaamista, josta olemme kiitollisia.
Elinvoimaa ja energiaa saimme Sirpa Platanin ohjaamasta viikoittaisesta verkko-asahista. Osallistujia oli noin 35. Ihanaa, että niin moni osallistui! Puhelinsoitoista on saatu uusia ideoita ja nettitreffien aiheina ovat olleet VEERA-hanke, rintasyöpä, seksuaalisuus, rintojen oma tarkkailu, häpeä, kipu, sisustusseikkailu ja pikkujoulut. Kiitos omille jäsenillemme, jotka ovat vetäneet tai pitäneet alustuksia treffeillämme. Uudet jäsenet toivotettiin tervetulleiksi uusien jäsenten etäillassa.
Työntekijät Anni Täckman ja Jaana Tiiri ovat ansiokkaasti vetäneet VEERA-hanketta. Saimme myös ensi vuodelle hakemamme STEA-avustuksen. Hankkeessa vertaisäidit on koulutettu, on tekeillä opas Sivuvaunu sekä vammaisille äideille että äitiysterveysammattilaisille. Ensi vuonna on johtajuuskoulutusta ja ikääntyvien hyvinvointikiertueet. Tytöt ja nuoret naiset kokoontuvat säännöllisesti netissä. VEERAn toiminnassa on mukana siis vammaisia tyttöjä ja nuoria naisia, äitejä ja äideiksi haluavia, ikääntyviä naisia sekä ammattilaisia ja valtava määrä yhteiskumppaneita. Kiitos kaikille! Extrakiitokset Anni ja Jaana!
Kaiken kaikkiaan voin olla tyytyväinen Rusetin toimintaan. Ilman jäsenistöä, yhteistyökumppaneita ja tukijoita ei toiminnasta tulisi mitään. Iso kiitos! Sininauhaliitto antoi meille joulurahaa 1 000 €. Kiitos tärkeästä joululahjasta. Mitä puheenjohtaja olisikaan ilman hallitusta? Meillä on ollut hallituksessa hyvä ja avoin toisiamme kunnioittava ilmapiiri. Kiitos hallituksenjäsenille ja superhyvälle hallituksen ulkopuoliselle sihteerillemme.
Itselleni tärkeän joulurunon myötä toivotan teille kaikille Rentouttavaa Joulua ja Onnekasta Uutta Vuotta 2022! Uusin innostunein mielin vuoden 2022 toimintaan!

Marja Pihnala
Puheenjohtaja
Rusetti ry

Tulkaa
Me löydämme jouluyönä toisemme
kotoisten kynttilöiden lämmössä
ja tumman taivaan meren valojen alla.
Me hakeudumme toistemme luokse
ajan ahdistuksen ajamina, avuttomina.
Vain juhlassako löydämme
toistemme ovelle, huoneeseen?
Miksi emme arkisin löytäisi
itsessämme uuden ihmisen syntymää ja ihmettä?
Mehän tarvitsemme toisiamme
senkin jälkeen, kun kynttilät
ovat karrelle palaneet ja juhla on
kaukana takana.
Miksi emme kokisi toistemme läsnäoloa,
lämpöä, rakkautta.
Kehdon lapsen pyhässä nimessä.
Oi tulkaa ihmiset toistenne luo
arkipäivien koleassa ilmastossa,
hengessä uudestisyntykää.
Olkaa aina lähellä toisianne.
Tulkaa, oi tulkaa!
− Viljo Kajava –