Puheenjohtajan kynästä

Kolme täyttä kuukautta tätä vuotta on takana. Tässä muutamia nostoja.

Valintoja

Tammikuussa Rusetin oma ehdokas Anna-Stina Lindén valittiin Invalidiliiton liittovaltuustoon toiselle kaudelle. Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksessa aloitti luottamustoimensa Jaana Tiiri, joka toimii siellä myös vaikuttamistoimikunnan puheenjohtajana. Hyvä Anna-Stina ja Jaana!

Painopisteet

Tämän vuoden yksi tärkeimmistä painopisteistä on vammaisten naisten palveluiden saatavuus ja erityisesti seksuaaliterveyteen ja seulontoihin liittyvät asiat. Muistatte, että Facebookissa kyseltiin kokemuksianne. Kiitos, niitä tuli runsaasti ja tätä asiaa lähdetään työstämään heti syyskauden alussa.

Otimme tietysti kantaa myös STM:n työn alla olevaan vammaispalvelulakiin.

Vastuu on jokaisella

Hallituksessa jokaisella jäsenellä on nyt omat vastuualueet. Vastuualueita ovat: nuorisovastaava, jäsenasiat ja jäsenrekisteri, taloudenhoitaja, äitiyteen liittyvät asiat, opinto- ja koulutusvastaava, webmaster, lainsäädännölliset ja sääntökysymykset, naisvastaava, tutkimus- ja kehittämis- sekä tietosuojavastaava.

Puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja sihteerin tehtävät päivitettiin Hallintosääntöön. Samalla päivitettiin Talousohjesääntö ja Tietosuojaseloste.

Rusetilla on myös työryhmiä. Ohjeita ja neuvoja vammaisille naisille – työryhmä sai valmiiksi Tietopankin nettisivuillemme. Tietopankki on Rusetti ry:n vammaisille naisille ja tytöille sekä naiseksi identifioituville vammaisille henkilöille tarkoitettu naiserityinen sivusto. Rusetti ry kartoitti vuoden 2020 lopussa jäsenkyselyllä, mitä asioita sivuston tulisi sisältää. Jäsenistön vastaukset on kiitoksin huomioitu.

Nettitreffit

Tammikuun Nettitreffeillä esittäytyi uusi yhteistyökumppanimme Naistenkartano ry, joka kertoi NOVAT-ohjelmasta ja vertaisryhmistä. Naistenkartano toteutti MINI-NOVAT viiden kerran kurssin Rusetin jäsenille. MINI-NOVAT-kurssilla käsitellään mm. tunteita, ajatusten voimaa, omia rajoja ja ihmissuhteita sekä sitä, mihin voi vaikuttaa. Ryhmä oli suljettu.

Tammikuussa Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen piti tajunnan räjäyttävän alustuksen  vihapuheen tunnusmerkeistä, joita tapahtuu asiakkaille sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Helmikuussa fysioterapeutti Aila Peräjoki kertoi tulevasta Päästä varpaisiin, kiireestä kantapäähän kokonaisuudesta.

28.4. Nettitreffien tilalla on Naistenkartanon ja Rusetin yhteinen webinaari klo 17.30–19.00. Teema on Häpeä ja kehollisuus – Naisen kehoon liittyvä häpeä

Ohjelmassa Kokemusmentori Riikka Tuomen kertoo tutkittua tietoa häpeästä/naisen kehohäpeästä. Tehdään häpeän tunteen tunnistamiseen liittyvä harjoitus.

Pirkko Justanderin kommenttipuheenvuoro ja sen jälkeen itsemyötätuntoharjoitus. Webinaarissa voi esittää myös kysymyksiä ja kommentteja.

5.5. ilmoitettu Koru- ja kellomuseo siirtyy syksyyn.

Muuta aktiviteettia

Virtuaalinen käsityökerho yhteistyössä Helsingin Invalidien yhdistyksen kanssa aloitti  kokoontumiset. Käsitöitten ohella on tietysti parannettu maailmaa ja opittu myös Teamsin saloja.

Vammaisliikunnan Tuki ry:n tuen turvin Aila Peräjoki veti Päästä varpaisiin, kiireestä kantapäähän kurssin kolme kertaa ja loput kolme kertaa oli Martti Mäkisen hathajoogaa.

VEERA-hanke

VEERA-hankkeen työntekijä Jaana Tiiri sai vakituisen työn ja jättää hankkeen. Hallitus valitsi uudeksi projektisuunnittelijaksi yhteisöpedagogi Selda Demirtaksen. Toivotamme Seldan tervetulleeksi. Kiitämme Jaanaa superhyvästä ja innovatiivisesta työstä ja toivotamme onnea uuteen työhön.

VEERA-hankkeessa aika on kulunut kirjoittamisen merkeissä. VEERA julkaisee äitiysoppaan SIVUVAUNU toukokuussa Kätilökongressissa. Mahtava aikaansaannos!

Rusetti ja VEERA ovat Apuvälinemessuilla 11-13.5.2022. Messut pidetään Messukeskuksessa Helsingissä.

Rusetti hakee kohdennettua avustusta

STEA-avusteinen VEERA-hanke päättyy vuoden lopussa. Tiedämme, että rahaa on Veikkauksella aiempaa vähemmän. Tästä huolimatta Rusetin hallitus päätti lähteä hakemaan kohdennettua AK-avustusta Rusetin toiminnan jatkamiseksi ja mahdollistamiseksi. Rohkea pitää olla. Hakemus kirjoitetaan toukokuussa. Tapasimme STEAn haku- ja valmisteluasiantijat. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva valtionapuviranomainen.

Rusetti osallistui mielenkiintoisiin tilaisuuksiin

Maaliskuussa rusettilaiset osallistuivat Invalidiliiton vammaisten naisten Woimaviikonloppuun.

Naisjärjestöjen Keskusliitto järjesti huhtikuussa jäsenjärjestöjen kevätseminaarin aiheesta Naisjärjestöt tasa-arvolla taantumusta vastaan – anti-gender liikehdintä Suomessa ja EU:ssa.

THL, Invalidiliitto ry ja Kynnys ry toteuttivat Vammaisten henkilöiden kokeman lähisuhdeväkivallan yleisyys ja palvelujen saatavuus: Määrällinen ja laadullinen tarkastelu -tutkimushankkeen. Raportti löytyy osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-016-5

Marja Pihnala