3.1. Aivojumppa
Aivojumppa
Aivojumppa – Braingym on joukko hyvää tekeviä liikkeitä. Aivojumpan kehittäjä on Paul Dennison. Yksinkertaiset liikkeet tehdään täsmällisesti ja tavoitetta ajatellen.
Aivojumpalla on seuraavia vaikutuksia:
- keskittymiskyky harjaantuu
- itseluottamus paranee
- liikkeiden tekeminen auttaa onnistumista
- stressi lievenee
- rauhoittuminen ja rentoutuminen
- muistamisen helpottuminen

VIRE-OHJELMA
Varaa jokaiselle osallistujalle mukillinen vettä
- Ota ensimmäinen suullinen vettä. Pyörittele vettä suussasi. Ota toinen hörppy ja tee sama. Vesi auttaa aivojen sähkömagneettis-kemiallista toimintaa. Sitä tarvitaan johtamaan sähköisiä impulsseja kehossa. Vesi puhdistaa kehoa kuona-aineista.
- Hiero aivonappeja
Aivonapit sijaitsevat rintalastan molemmin puolin solisluiden alapuolella. Aseta oikea kämmen rinnalle siten, että peukalo on rintarangan ja solisluun risteävässä kohdassa. Etu- ja keskisormi ovat rintarangan vasemmalla puolella vastaavassa kohdassa. Hiero aivonappeja peukalon sekä etu- ja keskisormen päillä. Pidä toinen käsi vatsalla.
Vaihda käsien paikkaa ja molemmin päin n. 30 sekuntia. - Tee ristikäyntiä
Nosta polvia hitaan paikallaan käynnin tahdissa. Kosketa vuoronperään kädellä vastakkaista polvea. Polvet pysyvät keskilinjan omalla puolellaan.
Anna vapaan käden heilahtaa rentona vartalon sivulinjan taakse. - Energiakahdeksikko
Vaihe 1. Aseta nilkat ristikkäin.
Ojenna käsivarret suorina eteesi käden selät vastakkain, peukalot alaspäin.
Nosta tässä asennossa ranne toisen yli.
Aseta kämmenet vastakkain ja sormet ristiin.
Vie ristissä olevat kädet alakautta rinnallesi.
Nosta kielesi kevyesti leveänä kitalakeen sisään hengityksen ajaksi ja hengitä rauhallisesti suun kautta ulos. Toista noin kahdeksan kertaa.
Vaihe 2. Avaa nilkat, aseta jalat vierekkäin.
Avaa kätesi ja aseta sormen päät vastakkain. Keskity tässä asennossa hetken aikaa rauhalliseen syvähengitykseen.
3.2 Boccia
Boccian pelivälineinä on sisäkilpailuissa 13 nahkaista palloa, joista kuusi on punaista ja kuusi sinistä. Lisäksi on valkoinen maalipallo. Ulkona pelataan kovilla muovipalloilla, joiden värit ovat samat kuin sisäpallojen. Pelaajan tavoitteena on pelata omat pelipallonsa mahdollisimman lähelle maalipalloa. Pelaaja voi pelata palloa heittämällä, potkaisemalla, vierittämällä tai käyttämällä vierityskourua ja avustajaa.
Ulkona bocciaa pelataan tasaisella kentällä hiekka-alustalla tai keinohiekkaisella nurmialustalla. Ulkona luokan 1 ja kouruluokan pelikentän mitat ovat 6 m x 10 m ja muilla 6 m x 15 m. Sisällä bocciaa pelataan aina 6 m x 10 m:n kentällä ja rajat merkitään 2–4 cm:n levyisellä teipillä. Kaikilla kentillä risti on 5m takalinjasta ja 3m sivuilta. Heittoalue on 2,5m pitkä.

PELIN KULKU
Pelin tarkoituksena on saada henkilökohtainen/parin pelipallo tai -pallot mahdollisimman lähelle maalipalloa. Maalipalloa saa myös siirtää osumalla siihen pelipallolla. Pelipallo ja maalipallo voidaan heittää, vierittää, työntää tai potkaista pelikentälle. Ottelu ja sen ensimmäinen erä alkaa, kun tuomari antaa ensimmäisessä heittoruudussa olevalle pelaajalle luvan heittää maalipalloa. Toinen erä alkaa maalipallon heitosta seuraavasta ruudusta ja näin edetään heittoruutu kerrallaan erien mukaan. Maalipallon heiton jälkeen ensimmäisen pelipallon heittää maalipallon heittänyt pelaaja. Maalipallon heittäneen pelaajan saatua hyväksytyn pelipallon heiton (pelipallo on maali- tai välialueella), siirtyy vuoro vastustajalle, jonka jälkeen heittovuorossa on aina se, jonka pelipallo on kauimpana maalipallosta. Mikäli maalipallon heittänyt pelaaja ei saa hyväksyttyä pelipalloheittoa, jatkavat jäljellä olevat pelaajat niin kauan, että tulee hyväksytty heitto tai pallot loppuvat.
Parikilpailussa maalipallon ja ensimmäisen hyväksytyn pelipallon heiton jälkeen heittojärjestys on vapaa. Henkilökohtaisessa kilpailussa heittovuorossa on aina se, jonka pelipallo on kauempana maalipallosta. Jos molempien parien pallot ovat yhtä kaukana maalipallosta pelin ollessa kesken, peli jatkuu siten, että parit heittävät vuorotellen kunnes muutos tapahtuu. Viimeksi heittänyt on ensiksi vuorossa. Kierros päättyy, kun kaikki pelaajat ovat heittäneet kaikki pelipallonsa. Koskee myös henkilökohtaista peliä. Erän voittaa se pari/henkilö, jonka pelipallo tai pelipallot ovat lähempänä maalipalloa kuin vastustajan pelipallo. Hävinnyt pari saa kierroksella nolla eräpistettä ja voittanut pari niin monta eräpistettä, kuin sillä on pelipalloja lähempänä maalipalloa verrattuna vastustajan pelipalloihin. Jos molempien parien/henkilöiden pelipallot ovat yhtä kaukana maalipallosta, erä päättyy 1–1. Jos kolme pelipalloa, joista kaksi on samanväristä ja yksi erivärinen, on yhtä kaukana maalipallosta, kierros päättyy 2–1 jne. Ottelun voittaja ja saa kaksi pistettä se pari, jonka eräpisteiden ja hyvityspisteiden yhteissumma on suurempi, hävinnyt pari saa 0 pistettä. Jos yhteissumma on yhtä suuri, saa kumpikin pari 1 pisteen. Kilpailun voittaa se pari, jolla on eniten voittopisteitä. Jos kaksi tai useampaa paria päätyy samaan pistemäärään, voittaja ratkaistaan ensiksi eräpiste-eron perusteella (ns. pikkupisteet), toiseksi eniten pisteitä tehneen mukaan ja kolmanneksi keskinäisten ottelujen perusteella ja neljänneksi uusintaottelun perusteella. Jos voittajan tai jatkoon menijän selvittämiseksi tarvitaan lisäkierros tai -kierrokset, menetellään seuraavasti: Tuomari vie maalipallon pilkulle. Aloittava väri arvotaan. Kun kaikki pallot on heitetty, kumman värinen pallo(t) on lähempänä, on voittaja. Jos kierros päättyy tasan, pelataan samalla tavalla tarvittava määrä lisäkierroksia voittajan löytämiseksi.
Lisätietoja: Jan Huopainen 0400 582762
3.3 Puhallustikka
Puhallustikkaan tarvitset puhallusputken (pituus 86 cm, putken halkaisija 1 cm.). Puhallus- tikalla puhalletaan 5 puhallustikkaa perinteiseen suomalaiseen ”mökkitikkatauluun”.
Tarvitset myös suukappaleita: Noin 3,5 cm pitkä muoviputkesta leikattu suukappale, joka puristetaan puhallusputken siihen päähän, josta puhallus tapahtuu. Suukappaleita voit tehdä 10-12 mm:n paksuisesta vesiletkusta. Osta n 4 metriä (hinta n 5€). Näistä leikkaat saksilla 3-4 cm:n suukappaleita saksilla. Lisäksi tarvitaan pahvia taustalevyksi, kynä ja paperia
Pelin kulku
Kaikki kilpailijat puhaltavat istualtaan. Tikkataulu kiinnitetään 120 cm korkeuteen mitattuna heittotasosta taulun keskiöön. Puhallusmatka on kaikilla kilpailijoilla 6 metriä.
Osallistujalla on viisi (5) tikkaa, jotka puhalletaan yksitellen 3 minuutin kuluessa siitä, kun tuomari on antanut luvan puhaltaa. Jos tikka on renkaiden välisellä rajalla, tulos määräytyy heittäjän eduksi.
Jotta tikasta voi saada pisteitä, sen kärjen täytyy olla kiinni taulussa. Kuitenkin toiseen tikkaan kärjestään kiinni jäänyt tikka antaa saman pistemäärän kuin se tikka, jossa se on kiinni. Tikkoja ei saa vaihtaa kesken kilpailusuorituksen. Rikkoontuneen tikan tilalle saa kuitenkin vaihtaa uuden tikan.

Tikan saa puhaltaa uudestaan, jos:
- tikka putoaa taulusta tai taulussa olevasta tikasta ennen tuloksen merkintää
- tikka jää taulussa olevien tikkojen varaan olematta kärjestään kiinni toisessa tikassa
- kädestä pudonneen tikan saa puhaltaa uudestaan.
Kilpailijalla on lupa kahteen harjoituspuhallukseen ennen suoritustaan.
Kilpailusuorituksen jälkeen puhaltaja luovuttaa puhallusputken ja mahdollisesti puhaltamatta jääneet tikat tuomarille. Tuomari laskee tuloksen ja kirjaa sen ylös. Kilpailijalla on oikeus tulla taululle seuraamaan tuloksen laskemista. Kun tulos on laskettu tuomari voi irrottaa tikat taulusta.
Kilpailijoiden päätyessä tasatulokseen kymppien lukumäärä ratkaisee, jos kymppejä on yhtä paljon puhalletaan uusintakilpailu.
Voittaja on se, jolla on eniten pisteitä.
Kilpailuun osallistujan ikäraja on 12 vuotta
Muista, että tikat eivät ole leluja. Älä milloinkaan puhalla tikalla ladatulla putkella ihmisiä tai eläimiä kohti. Tarkista maalin takana olevan alueen turvallisuus.
Lisätietoja: Mika Saastamoinen 044 7651375
3.4 Sisäkurling
Pelaamiseen tarvitaan Curlingkivet: neljä punaista ja neljä sinistä (8 pelaajaa) sekä pelialueen päässä olevan vinyylimuovisen 120 cm x 120 cm maalimaton ja mahdollisen työntimen, joka ei ole välttämätön.
Pelinkulku
Merkitse teipillä heittolinja. Heittolinjalta mittaa kohti vinyylimaton ”pesää” eli keskipistettä 6 m. Siihen merkitään maalausteipillä pelialueen eturaja-hogline. Tästä eteenpäin 6 metrin päähän tulee vinyylimaton keskipiste. Jos pelialue on virallisia mittoja lyhyempi, hoglinen on aina oltava heittolinjan ja pesän keskipisteen puolessa välissä.
Peliä pelataan kevyillä muovisilla kurling-”kivillä” (neljä punaista ja neljä sinistä). Heiton helpottamiseksi voidaan käyttää työnnintä. Tarvittaessa voidaan käyttää vieritysramppia, jolloin heittolinja voidaan yhteisesti sopia lähemmäksi maalimattoa. (esim hogline).
Valitaan kaksi joukkuetta, toinen joukkue on punainen (4 pelaajaa) ja toinen sininen (neljä pelaajaa). Päättäkää, kumpi aloittaa. Kun kivien värit on sovittu, on jokaisella pelaajalla oikeus kahteen harjoitusheittoon.
Ensimmäinen esim. punainen pelaajaa vierittää kiven kädellä tai työntimellä kohti pesää = kohti napakymppiä. Seuraavaa siis sininen pelaaja yrittää poistaa eli kilkata punaisen pois. Näin jatketaan ja joukkueet heittävät vuorotellen kaikki neljä kiveä. Kun pään kaikki kivet on heitetty, joukkue, jolla on enemmän kiviä lähempänä pesän keskustaa voittaa pään. Pisteitä saa niin monta kuin omia kiviä on lähempänä keskustaa, kuin vastustajalla.
Heitto on mitätön, jos käsi tai jalka koskettaa lattiaan heittolinjan yli ennen kuin kivi on irronnut kädestä/työntimestä tai jos heittää leveyssuunnassa ulkopuolelta. Pyörätuolin/rollaattorin renkaiden tai kävelykepin/kyynärsauvan on oltava kokonaan heittolinjan takana ja apuvälineen sisemmän pyörän heittolinja sivumerkkien sisäpuolella. Jos heitto on tapahtunut, eikä vastustajajoukkueen kapteeni ole huomauttanut tulevasta viivarikosta on heitto hyväksyttävä. Väärin heitetty kivi poistetaan pelistä ja vuoro siirtyy vastustajalle. Jos kivi pysähdyttyään on kokonaan päädystä maalimaton tai sivusta sivurajan ulkopuolella on heitto mitätön ja kivi poistetaan pelistä. Heitetty kivi on mitätön myös silloin, jos se ei mene kokonaan hoglinen yli (yli 6 metriä).
Seuraavissa päissä aloitusvuoro on edellisen pään voittaneella joukkueella.
Lisätietoja: Seppo Pihnala 045 3186266
3.5 Pallon linkous kuminauhalla

Välineet: paksua jumppanauhaa molemmille joukkueille 1, kuusi soft tai tennispalloa
Maalialue merkitään muutaman metrin päähän.
Vedä maalarinteipillä heittoviiva. Kaksi pelaajaa asettuu viivalle noin metrin päähän toisistaan. Kumpikin osallistuja ottaa kiinni paksun kuminauhan päistä. Kolmas pelaaja asettuu heidän taakseen. Tämä kolmas pelaajaa asettaa pallon kuminauhan keskelle pussiin, vetää ritsamaisesti itseensä päin ja laukaisee maaliin. Kukin pelaajista ampuu kolmasti. Pelaajat vaihtavat paikkoja kunnes, jokainen on ollut ampujana.
Lasketaan joukkueille pisteet.
Eniten pisteitä saanut joukkue on voittaja.
3.6 Viiden laudan/pahvinpalan kuljetus

Välineet: maalarinteippiä ja viisi erikokoista lautaa tai pahvinpalaa esim. suurin 26cm x11 cm, 23cmx11cm, 21cmx11cm, 18cmx11cm ja pienin 15cmx11cm)
Ota maalarinteippiä ja teippaa lattiaan kolme metrin pituista viivaa. Ensimmäinen teippi laitetaan aloitusviivalle. Toinen teippinauha noin 50 cm:n päähän ja maaliviiva taas 50 cm:n päähän.
Valitaan joukkueet, 3-5 henkeä/joukkue
Aseta laudanpätkät suuruusjärjestykseen päällekkäin siten, että pienin on päällimmäisenä. Tehtävänä on kuljettaa koko lautakasa yksitellen maaliviivalle. Kerrallaan voi siirtää yhtä lautaa tai useampaa kunhan alimmainen on aina suurempi. Tähän tarvitaan koko porukan aivoja.