Rusetti- Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys ry

Rusetti solmii yhteen MoniNaiset tytöt ja naiset

Hallitus

Pirkko Justander, Rusetin puheenjohtaja s. 1960, sosionomi. Rusetin edustaja Vammaisjärjestöjen naisverkostossa. Lisäksi Naisten Linja Suomessa ry:n hallituksen jäsen. Työelämässä mukana oleva iso-äiti. Synnynnäinen liikuntavamma, joka johtuu geenivirheestä. Kiinnostuksen kohteet: logoterapia, maailmanparannus ja taide. Naiskirjailijat, joka ovat vaikuttaneet elämänkulkuun: Hella Wuolijoki ja Kaari Utrio. Pirkon blogi on nimeltään Nuttura ja minä ynnä Runotyttö ja se löytyy tästä linkistä http://nutturajamina.blogspot.com/

Rusetin varapuheenjohtaja Marja Pihnala, jäänyt eläkkeelle Invalidiliiton toimitusjohtajan pestistä 2016. Minut valittiin Naisjärjestöjen keskusliiton hallitukseen alkaen 1.1.2019. Vuosia on kertynyt 64, asun mieheni ja koirani kanssa Helsingissä. Olen kolmen lapsen mummi. Olen sairastunut polioon ollessani kolmen vanha.Harrastan monipuolisesti liikuntaa, kirjallisuutta ja olen ylipäätään kiinnostunut elämästä.Olen 1990- luvulta asti ollut kiinnostunut naisasioista. Olen mm. perustanut Invalidiliittoon naistyöryhmän, joka toimii edelleen. Olen innostunut Rusetista ja sitoutunut sen toimintaan. Kirjoitan silloin tällöin blogia Sitkeaseiloriseikkailee.

Riitta Jolanki, olen yhdistyksen sihteeri sekä vastaan tietosuoja-asioista ja Kilta-jäsenrekisterin käytöstä. Synnyin vuonna 1951 Sodankylässä, josta lähdin 70-luvun alussa opiskelemaan pääkaupunkiseudulle, jonne jäinkin sitten pysyvästi asumaan. Työskentelin 35 vuotta tutkijana ja jäin vanhuuseläkkeelle vuonna 2014. Vammaisaktivisti minusta tuli vuonna 2006, jolloin minut valittiin Helsingin Invalidien Yh distys ry:n (HIY) hallitukseen ja jossa olin vuoden 2018 loppuun asti. Valtuustokaudella 2018-2021 toimin Invalidiliiton liitohallituksen 1. varapuheenjohtajana. Lisäksi olen mm. HIY:n naisvastaava ja Naisten illat -vertaisryhmän vetäjä. Koen vammaisjärjestöjen naistoiminnan erittäin tärkeäksi ja olen innolla mukana Rusetin toiminnassa. Naiseuden koko kirjo kuuluu meille erilaisista vammoista tai sairauksista huolimatta!

Rita Järvinen, omakuvaesittely Rusetin hallituksesta. Rusetti keikahti päästäni kun poliovirus muutti elämänkulun 50-luvun lopulla. Pikkutytöstä kasvoi aikuinen nainen monien sairaalassa vietettyjen vuosien jälkeen. Unelmat ja usko tulevaisuuteen ovat kannatelleet vuosien ajan. Löysin elämänkumppanin, avioiduin ja 80-luvulta alkaen olen ollut mukana vammaisliikkeessä Kynnys ry:ssä. Voimaannuin ensi kerran vammaisena naisena 90-luvun vaihteessa kun osallistuin Kynnys ry:n järjestämään kurssiin Kauniaisissa. Kurssin ohjaajina olivat Kynnyksen silloinen koulutussihteeri Gunilla Sjövall ja USA:sta vieraana ollut Independent Living -liikkeen perustaja Judith Heuman. Samoihin aikoihin työllistyin Kynnyksen aluesihteeriksi Tampereella. Nautin hetkessä olemisesta. Iloitsen ihmisvilinästä rautatieasemilla, hiljennyn kuuntelemaan keväistä veden solinaa. Arvostan viisautta ja rohkeutta muuttaa maailmaa paremmaksi meille kaikille. Toheloin sosiaalisen median ja tietotekniikan kanssa. Yritän oppia, että luopuminen on myös uuden alkua. Ystävyys antaa voimaa. Rusetti tuo iloa ja uskoa elämään meidän kaikenikäisten naisten keskuuteen. Mottoni on tällä hetkellä ”Tärkeää ei ole perille pääseminen vaan matkalla oleminen” ja Tommy Hellstenin sanoin ”vaikutan maailmassa eniten olemalla läsnä”.

Olen Kristiina Karhos, 60-vuotias työkyvyttömyyseläkkeellä oleva MS-tautia sairastava varatuomari. Vapaaehtoistyön aloitin jo työelämässä ollessani ja jäätyäni siitä pois vuonna 2013 olen toteuttanut toista uraani aktiivisena vammaisjärjestöihmisenä. Olen Rusetin hallituksen jäsen, Helsingin Invalidien Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, Helsingin vammaisneuvoston jäsen ja Invalidiliiton liittovaltuuston jäsen. Koen toimintani vammaisjärjestöissä mielekkääksi ja tärkeäksi yhteiskunnalliseksi vaikuttamiseksi. Vammaispolitiikassa tapahtuu nyt paljon, uusi vammaispalvelulaki tekee tuloaan, kuljetuspalvelut ja Kelan palvelut muuttuvat, sote -uudistus tuo uusia ulottuvuuksia vammaisten ihmisten arkeen. Järjestöaktiivin on nyt jos koskaan oltava vahva vammaisten naisten puolustaja.

Olen Anna-Stina Lindén 63, Helsingistä. Menetin liikenneonnettomuudessa 2008 vasemman sääreni. Kehittynyt proteesitekniikka ja sisu on mahdollistanut minulle melko aktiivisen elämän. Kolariin asti tienasin leipäni ilmailun parissa. Pisimmän työrupeaman tein Zürichin lentokentällä ja Helsingissä, Swissairille yhteensä 20 vuotta. Flygarit on mun juttu. Kolari ei minua tappanut. Rikkoi ja vahvisti. Tässä nyt olen, kopin ottaneena Rusetin unelmasta ja elämää vaalien. Viimevuosien vapaaehtois- ja vertaistukityö on ollut antoisaa. Uusia näkökulmia ja ystäviä. Aloitin 2018 nelivuotiskauden Invalidiliiton liittovaltuuston jäsenenä. Pörrään modernissa sosiaalisessa mediassa ja digiajassa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa. Happy to connect! Onnettomuuden vaiheet työstin blogissa, jonka kirjoittaminen on hiipunut. Nyt olen intoa piukassa Rusetissa yhdessä kanssanne. Käydään tutuiksi.

Olen Tuula Paasivirta, Rusetin hallituksen jäsen ja iloinen siitä ja haluan esittäytyä. Olen 60-vuotias teologian maisteri, kirjallisuusterapiaohjaaja ja merkonomi ja Helsinkiin toi juna nuorena neitona Pressanlinnan kortteliin valtion leipiin. Kohta 17 vuotta olen työskennellyt pappina ja tällä hetkellä olen määräaikaisena pastorin sijaisena Korson seurakunnassa Vantaalla. Vammaisuus on minulla yhtä vanha, kuin minäkin eli vammauduin syntymäni hetkellä ja sain seuralaiseksi CP -vamman;… pääasiassa siis liikunta- ja näkövamma ja joitain muita juttuja. Naisasia on minulle tärkeää, maatalon tyttärenä olen sen kanssa aika tasainen, minulta on itsestään selvästi huushollista löytynyt vasarat ja porat, mutta myös kauniit vaatteet kelpaavat minulle. Unelmat ovat elämässä tärkeitä. Ainakin minua ne auttavat eteenpäin. Ja vammaisella tytöllä ja naisella saa olla ja on hyvä olla unelmia. Niitä on mukava olla toteuttamassa myös muille. Yksi unelma on kertoa Tyytyväisyystaidoista, joista mielelläni puhun ja kirjoitan. Olen pitänyt aiheesta myös tapahtumapäiviä kirjallisuusterapiamenetelmällä. Bloggaan, kun ehdin. Kirjoitan runoja ja pienessä määrin teen toimittajan töitä, valokuvaan, tykkään nimipuutarhastani. Naisasiassa vaikutan myös vammaisjärjestöjen naisverkostossa kirkon edustajana. Synkempää puolta naisen elämässä katselimme, kun olimme kirjoittamassa kirjaa Uskalla olla, uskalla puhua, vammainen nainen ja väkivalta (Toim. Minna Piispa.) Muutoin minua kiinnostaa köyhyys- ja työllistymiskysymykset työn, luottamus- ja vapaaehtoistöiden kautta. Olen hyvin perillä monista uusista tavoista tehdä työtä auttamispalveluissa esim. tietotekniikkaa käyttäen, mutta face to face on aina hyvä.

Olen 33- vuotias Tiia Tallgren. Olen syntymävammainen, diagnoosina MMC ja Hydrokefalia.
Päivätöikseni teen sihteerin hommia osa-aikaisena. Vapaa-aikani käytän laulamalla kuorossa ja olen mukana yhdistystoiminnoissa, erilaisissa yhdistystehtävissä ja yhdistyksissä olen saanut olla mukana vuodesta 2014.
Rusetissa toivoisin voivani olla osaltani mukana naisten ja tyttöjen voimaannuttamisessa erilaisin keinoin, kuten tiedotuksen ja yhteisten hetkien ja tekemisen kautta. Minun sydäntäni lähellä on etenkin äitiyteen ja vammaisten naisten ja tyttöjen seksuaalioikeuksiin liittyvä tematiikka ja työhön sekä opiskeluun liittyvät teemat.

Olen Aune Menna, 74 v parisuhteessa elävä rusettilainen. Minulla on kaksi lasta ja neljä lastenlasta, joista nuorinkin on kohta täysi-ikäinen. Työelämäni 36 viimeistä työvuotta palvelin Vantaan Energiaa sen perintäosastolla. Invalidiliiton jäsen olen ollut noin 50 v ja samalla liityin Helsingin Invalidien yhdistykseen. Vantaan Invalidien jäseneksi siirryin vuonna 1974. Toimin Vantaan yhdistyksessä melko aktiivisesti ja kaikkein pisimpään olin urheilutoimikunnan jäsen, jossa toimin sihteerinä. Hallituksen jäsen olin useampaan otteeseen, mutta vuosi sitten en enää asettunut ehdolle. Reilut kymmenen vuotta vedin yhdistyksen hengellistä piiriä ja olin myös matkailu- ja retkeilytoimikunnan jäsen monta vuotta. Istumalentopalloa olen pelannut lähes neljäkymmentä vuotta ja harjoitukset jatkuvat edelleen, tykkään siitä valtavasti. Olen ollut mielelläni mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia yhdistyksessä ja myös lausunut tilaisuuksissa runoja ja mm. tiernapojissa olen ollut mukana muutaman kerran. Minua on myös kiinnostanut Invalidiliiton järjestämät kurssit ja erilaiset koulutus- ja virkistystilaisuudet ja viime vuosina olemme käyneet niissä yhdessä kumppanini Heikin kanssa.Harrastuksiini kuuluu yhdistystoiminnan lisäksi mm. kuntosali, jossa toimin vertaisohjaajana, lauluharrastus ja ystävätoiminta. Taidekerho VANINissa harrastan maalaamista.

Olen Sari Lehikoinen, 55-vuotias, paljasjalkainen stadilainen, sieltä pikku hiljaa kohti Hämettä siirtynyt nainen. Perheeseeni kuuluu avomies Leiffi sekä kollikissa Jasu. Olen alkujaan elämäntyöni tehnyt julkaisujen taittoon erikoistuneena graafisen suunnittelun artesaanina, myöhemmin laajensin osaamistani ja koulutustani myös kirjoittamisen/tiedottamisen puolelle. Harrastukseni on ollut lukemisen ja maalaamisen ohella myös opiskelu taideterapeutiksi ja luova kirjoittaminen. Vaikuttaminen on ollut aina lähellä sydäntäni. Naiseuden koko kirjo kuuluu meille iästä, vammasta, sairaudesta tai toimintakyvyn rajoitteista huolimatta. Haluan tulla nähdyksi naisena, en vain vammaisena: naistyö voimauttaa meitä naisina verkottumaan muiden naistyötä tekevien naisten kanssa. Nuorena tyttönä ja lapsena jo sain kuulla olevani Don Quijote, aina barrikadeilla siellä, missä koin jotain epäkohtaa tai epäoikeudenmukaisuutta. Ukkini liitti minut Reumaliittoon teininä ja itse liityin Helsingin Invalideihin 16-vuotiaana, josta siirryin sittemmin Vantaan Invalideihin ja sieltä edelleen Hämeenlinnan Seudun Invalideihin sekä jatkaen sieltä taas kohti etelää. Tällä hetkellä kuulun Rusetti ry:n lisäksi myös Riihimäen Seudun Invalideihin. Minulla on siis pitkä kokemus järjestö- ja vapaaehtoistyöstä paitsi Invalidiliiton jäsenjärjestöissä niin myös Reumaliiton puolella ja Kynnyksessä, jossa olen edelleen toimittajana. Varsinkin pitkät sairaalajaksot lapsuudessa ovat saaneet minut kiinnostumaan vammaisten tyttöjen ja naisten äänen esiintuomiseen eri keinoilla. Osallistuin Vammaisjärjestöjen naisverkostossa kahden vammaisia naisia koskevan kirjan kirjoittamiseen: Uskalla tutustua -työkirja, jonka avulla voi perehtyä paremmin THL:n julkaisemaan Uskalla olla, uskalla puhua – vammainen nainen ja väkivalta -kirjaan. Vaikka olen suorituskeskeinen (hyvä / paha ominaisuus, vahvuus ja heikkous luonteessani), olin innolla mukana, kun aloimme perustaa Rusetti ry:tä, jossa tavoitteenamme on tuoda/luoda unelmia – auttaa vammaisia naisia tavoittelemaan tavalla ja toisella unelmiaan. Olenkin toiminut muiden luottamustoimieni vuoksi Rusetin alkutaipaleen 2016-2017 Rusetin hallituksen asiantuntijajäsenenä. Ilolla aloitan nyt Rusetin hallituksessa 2018, ja olen tuomassa omalta osaltani mukaan jotain kivaa, voimauttavaa, lempeää ja toivon mukaan myös jotain räväkkää tähän yhteiseen naiseuden kokemukseemme. Olen toiminut vuosikymmeniä jo vammaisneuvojana, viime vuodet Invalidiliiton Etelä-Suomen alueen vammaisneuvojana, ja nyt tämän vuoden alusta olemme aloittamassa vammaisneuvontaa myös Rusetissa. Joten ole rohkeasti yhteyksissä, jos tarvitset vammaisneuvontaa, apua/neuvoja esim. vammaispalveluun liittyvissä asioissa: palvelusuunnitelman tekoon liittyvissä asioissa, palveluiden anomisessa tai valitusten tekemisessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s