Hallitus 2022

Rusetin puheenjohtaja Marja Pihnala s. 1952, VM. Olen jäänyt eläkkeelle Invalidiliiton toimitusjohtajan pestistä 2016. Olin Naisjärjestöjen keskusliiton hallituksessa 1.1.2019-2021. Olen ollut myös presidentti Tarja Halosen Tasa-arvolla vaikuttavuutta foorumissa 2020–2022. Vammaisten naisten valtakunnallisen yhdistys – Rusetti ry:n VEERA-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana on ollut antoisaa. Asun mieheni ja koirani kanssa Helsingissä. Olen neljän lapsen mummi. Olen sairastunut polioon ollessani kolmen vanha. Harrastan monipuolisesti liikuntaa, kirjallisuutta ja olen ylipäätään kiinnostunut elämästä. Olen 1990- luvulta asti ollut kiinnostunut naisasioista. Olen mm. perustanut Invalidiliittoon naistyöryhmän. Olen innostunut Rusetista ja sitoutunut sen toimintaan.

Yhteystiedot: marja.pihnala@rusettiry puh.nro +358 400 987748.

Varapuheenjohtaja. Olen Reija Lampinen, yllättäen Rusetin hallituksen uusi jäsen. Olen 66-vuotias YTM, pääaineina sosiaalipsykologia ja sosiaalityö sekä ryhmätyön opinnot. Työskentelin useita vuosia palkattuna vammaisvaikuttajana eri vammaisjärjestöissä ja viimeisen vuosikymmenen Helsingin kaupungin vammaisasiamiehenä. Luottamustehtävissä olen toiminut vammaisneuvostotyössä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammatillisissa ryhmissä. Nyt olen työeläkkeellä ja muuttanut takaisin Tampereelle koti- ja opiskelukaupunkiini 3 suloisen näyttelykissan kanssa. Minulla on syntymässä saatu CP-vamma, jonka vuoksi liikun sähköpyörätuolilla.

Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys tulee olemaan minulle inspiroiva aluevaltaus ja toimintaympäristö. Naiseus ei ollut kovin näkyvä asia vaikeavammaisen nuoren elämässä, mutta on muodostunut iän karttuessa elämässä tärkeäksi elementiksi omannäköisen identiteetin vahvistuessa.

Riitta Jolanki (s. 1951). Toimin Rusetin hallituksen ulkopuolisena sihteerinä yhdistyksen perustamisesta vuoden 2021 loppuun asti. Syyskokouksessa 2021tulin valituksi hallituksen jäseneksi vuosille 2022-2023. Vastaan myös yhdistyksen tietosuoja-asioista ja sihteerin kanssa Kilta-jäsenrekisterin käytöstä.
Olen kotoisin Sodankylästä ja siksi sielultani lappilainen, vaikka opintojen jälkeen jäin pysyvästi asumaan Helsinkiin. Eläkkeelle jäin vuonna 2014 mielenkiintoisesta työstäni Työterveyslaitoksessa.
Vuosina 2006-2018 toimin Helsingin Invalidien Yhdistys ry:n (HIY) hallituksessa. Olin pitkään yhdistyksen naisvastaava ja luotsasin Naisten iltoja sekä yhteensä 12 vuotta Invalidiliiton luottamustehtävissä valtuuston tai hallituksen jäsenenä.
Olen kiitollinen siitä, että olen saanut olla mukana alusta alkaen toteuttamassa Rusetin toiminnan tarkoitusta. Vammaisten tyttöjen ja naisten sekä naiseksi identifioituvien vammaisten henkilöiden naiseuden koko kirjo kuuluu meille kaikille erilaisista vammoista tai sairauksista huolimatta! Vastuualueet hallituksessa: jäsenrekisterin toinen ylläpitäjä, tietosuojavastaava, tutkimus-ja selvitys.

Olen Rita Järvinen. Rusetti keikahti päästäni kun poliovirus muutti elämänkulun 50-luvun lopulla. Pikkutytöstä kasvoi aikuinen nainen monien sairaalassa vietettyjen vuosien jälkeen. Unelmat ja usko tulevaisuuteen ovat kannatelleet vuosien ajan. Löysin elämänkumppanin, avioiduin ja 80-luvulta alkaen olen ollut mukana vammaisliikkeessä Kynnys ry:ssä. Voimaannuin ensi kerran vammaisena naisena 90-luvun vaihteessa kun osallistuin Kynnys ry:n järjestämään kurssiin Kauniaisissa. Kurssin ohjaajina olivat Kynnyksen silloinen koulutussihteeri Gunilla Sjövall ja USA:sta vieraana ollut Independent Living -liikkeen perustaja Judith Heuman. Samoihin aikoihin työllistyin Kynnyksen aluesihteeriksi Tampereella. Olen yksi Vaillinnaisesta kokonaiseksi -kirjan kirjoittajista.

Nautin hetkessä olemisesta. Iloitsen ihmisvilinästä rautatieasemilla, hiljennyn kuuntelemaan keväistä veden solinaa. Arvostan viisautta ja rohkeutta muuttaa maailmaa paremmaksi meille kaikille. Toheloin sosiaalisen median ja tietotekniikan kanssa. Yritän oppia, että luopuminen on myös uuden alkua. Ystävyys antaa voimaa. Rusetti tuo iloa ja uskoa elämään meidän kaikenikäisten naisten keskuuteen. Mottoni on tällä hetkellä ”Tärkeää ei ole perille pääseminen vaan matkalla oleminen” ja Tommy Hellstenin sanoin ”vaikutan maailmassa eniten olemalla läsnä”. Vastuualue hallituksessa: aikuiset ja ikääntyvät naiset.

Olen Kristiina Karhos, 1958 syntynyt, työkyvyttömyyseläkkeellä oleva MS-tautia sairastava varatuomari. Vapaaehtoistyön aloitin jo työelämässä ollessani ja jäätyäni siitä pois vuonna 2013 olen toteuttanut toista uraani aktiivisena vammaisjärjestöihmisenä. Olen Rusetin hallituksen jäsen, Helsingin Invalidien Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, Helsingin vammaisneuvoston varapuheenjohtaja ja Invalidiliiton liittovaltuuston jäsen. Koen toimintani vammaisjärjestöissä mielekkääksi ja tärkeäksi yhteiskunnalliseksi vaikuttamiseksi. Vammaispolitiikassa tapahtuu nyt paljon, uusi vammaispalvelulaki tekee tuloaan, kuljetuspalvelut ja Kelan palvelut muuttuvat, sote -uudistus tuo uusia ulottuvuuksia vammaisten ihmisten arkeen. Järjestöaktiivin on nyt jos koskaan oltava vahva vammaisten naisten puolustaja. Vastuualue hallituksessa: lakiasiat.

Olen helsinkiläinen Anna-Stina Lindén, s. 1956. Ilokseni tulin välivuoden jälkeen uudelleen valituksi. Hallituksen ensimmäisessä kokouksessa päätettiin, että jälleen toimin webmasterina. Pidän yllä verkkosivujamme sekä Facebookissa tiedotusryhmää. Tehtäviin kuuluu myös Twitter, Instagram ja YouTube päivitykset. Toteutan yhdistyksen verkkoviestinnän yhteistyössä puheenjohtajiston kanssa. Tarvittaessa annan jäsenille digineuvontaa. Toinen nelivuotiskauteni edustajana Invalidiliiton liittovaltuustossa 2022–2025 on alkanut. Vapaa-aikana harrastan valokuvausta sekä aktiivisesti kuuntelen musiikkia, mieluiten livenä suuressa konserttisalissa. Ajauduin vakavaan liikenneonnettomuuteen 2008, joka johti pysyvään liikuntavammaan. Ansiotyö ilmailun piirissä jäi. Kuntoutuksen polku on ollut kivenjärkälein päällystetty, mutta tsemppi on kantanut. Innostu, Inspiroidu, Ilmaise!

Sari Palm os. Lehikoinen Olen juuri avioitunut ja täyttänyt 60 vuotta. Asun Riihimäellä mieheni Leiffin ja kollikissani Jasun kanssa. Harrastuksiini kuuluvat järjestötoiminta, kirjoittaminen, käsityöt sekä kokeellisten reseptien keksiminen ja niiden testaaminen.
Vammaisten ihmisten, varsinkin vaikuttaminen vammaisten naisten oikeuksiin sekä YKn vammaisten ihmisoikeuksien toteutuminen ovat lähellä sydäntäni. Olen yksi Rusetti ry:n perustajajäsenistä ja pidän tärkeänä vammaisten naisten, tyttöjen ja tähän ryhmään identifioituvien unelmien etsimisestä ja todeksi elämisestä yhdistyksen toiminnan kautta.
Luonteeltani olen sosiaalinen ja elän mielelläni hetkessä, vaikka pidän myös historiasta ja luen mielelläni rohkeista naisista, jotka ovat eläneet hyvinkin kauan ennen minua.
Tällä hetkellä nautin syksyn ruskan kauniista väreistä. Mukavaa syksyä toivotan Sinullekin! Vastuualue hallituksessa: opinto- ja koulutus

Olen Tiia Tallgren, 35 vuotias yhden lapsen äiti Satakunnasta. Ammatikseni toimin asiakaspalvelutehtävissä. Minulla on synnynnäinen MMC ja Hydrokefalia. Liikun manuaalipyörätuolilla.

Olen saanut olla Rusetin toiminnassa mukana aiemminkin, myös hallituksessa. Sydäntäni lähellä ovat etenkin työikäisten naisten ja vammaisten äitien asiat. Lisäksi pidän tärkeänä sosiaali-ja terveydenhuollon palvelujen toteutumista vammaisille tytöille ja naisille tasa-arvoisesti vammattomiin tyttöihin ja naisiin nähden. Vastuualue hallituksessa: talousasiat.

Jaana Tiiri, Rusetin hallituksen jäsen. Vammaisten tyttöjen ja naisten aseman ja yhteisön kohentaminen yhteiskunnassa on lähellä sydäntäni, ja sitä olen päässyt tekemään sekä Rusetissa, Rusetin VEERA-hankkeen edellisenä projektisuunnittelijana ja tällä hetkellä Naisjärjestöjen keskusliiton hallituksessa. Minulle on tärkeää, että vammaisten naisten kohtaamaan moniperusteiseen syrjintään puututaan ja sitä ehkäistään monin eri tavoin, sekä Rusetin että koko naisliikkeen voimin. Rakastan järjestötyötä ja päivätöissäni työskentelen potilasjärjestössä vertaistuen koordinaattorina. Toimin myös oman diagnoosiyhdistykseni AMC ry:n hallituksessa. Vapaa-ajallani vietän aikaa aviopuolisoni, koirani ja ystävieni kanssa sekä nautin elokuvista, musiikista ja improsta. 

Rusetin hallituksen ulkopuolinen sihteeri Pirkko Justander s. 1960, sosionomi. Rusetin edustaja Vammaisjärjestöjen naisverkostossa sekä Vammaisten ihmisoikeuskomiteassa (VIOK). Työelämässä mukana oleva isoäiti. Synnynnäinen liikuntavamma, joka johtuu geenivirheestä. Kiinnostuksen kohteet: logoterapia, maailmanparannus ja taide. Naiskirjailijat, joka ovat vaikuttaneet elämänkulkuun: Hella Wuolijoki ja Kaari Utrio. Pirkon blogi on nimeltään Nuttura ja minä ynnä Runotyttö ja se löytyy tästä linkistä http://nutturajamina.blogspot.com/

Ota yhteyttä

  • toimisto@rusettiry.fi
  • p. 050 525 4183 (Pirkko Justander, pj)

Rusetti – Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys ry

Mäkitorpantie 3 B 2.krs
00620 Helsinki

y-tunnus: 2924154-5